Mastodon RECENZE: NEÀNDER - DEMO NEÀNDER - album 2019

NEÀNDER

autor Sirien
161 shlédnuto

Berlínský instrumentální kvartet NEÀNDER je na scéně teprve krátce, ale byla by škoda Vás s jejich prvotinou neseznámit ihned. Je čas se trochu uklidnit a zpomalit tep, protože tohle bude recenze věnovaná atmosférické hudbě a melancholicky laděné relaxaci.

Slibná demo nahrávka NEÀNDER se dá shrnout jako důmyslné vykreslení kružnice protínající žánry post-metalu, doomu, post-rocku, sludge, stoneru a melodického black-metalu.

Nahrávalo se v Hidden Planes Studios (místem, které dalo vzniku nahrávkám například od THE OCEAN), mix obstaral Jan Oberg z EARTH SHIP a navíc prošlo při masteringu rukama Magnuse Lindberga z CULT OF LUNA. A to celkem vzbuzuje pozornost samo o sobě.

Ambientní koncept skladeb, důraz na melodickou stránku a atmosféru mi velmi připomíná české POSTCARDS FROM ARKHAM. Rozhodně mají společné zasněné pasáže a příjemný heavy zvuk, když jdou více do hloubky. Jako relaxační podkres hudba při práci je album ideální (a tím nechci urazit).

Typické pro nahrávku jsou prog-rockové a vcelku jednoduché riffy, které rozvolňují očekávání posluchače a dodávají skladbě dojem naprosté nedůležitosti plynoucího času. Takto vzniklý prostor mohli vyplnit masivními vrstvami hudebních nástrojů, ale přesně to vědomě neudělali. Místo toho se zaměřili na působení něžnějšího zvuku strun a efektů, které otevírají jemnější vnímání mysli posluchače. Tím pádem poněkud ztěžknul i zvuk na opačné škále, kde rock potkává metal. Chvilku si libujete v surovém zvuku a pak do toho vstoupí táhlé melancholické linky. Veškeré přemýšlení nad kompozicí je v momentě zcela pryč a vy nevíte, čeho se chytit. Doporučuji nechat se zkrátka jen unášet a zvuk nerozebírat do detailů, zbytečně byste tím šli proti vláčnému proudu unášejícím vás daleko od vnějšího světa pryč.

NEÀNDER - Khàpra

NEÀNDER jsou dobří vypravěči. Určitě budou fungovat lépe v malých klubech než na velkém festivalovém pódiu. Ale to, co mi neustále vrtá hlavou, je otázka: „Proč sakra TOTO nedoplnili mužským vokálem Johannese Perssona z CULT OF LUNA (nebo v jeho stylu), když už probíhala spolupráce s Magnusem Lindbergem? Vždyť by to celé snažení zvedlo o dva levely výše!“

6/10

Tracklist:

01. Khàpra
02. Thũjen
03. Aăs
04. Iimago
05. Møder

36:44

O kapele:

Sebastian Grimberg (Earth Ship, Ånd) – bicí
Alfonso Brito Lopez (Albez Duz) – basa
Michael Zolkiewicz (Casper, Patsy O’Hara, nyní ještě ne) – kytara
Patrick Zahn (Ånd) – kytara
Jan Korbach (Casper, Ánd) – kytara

(Německo)

Mix – Jan Oberg

Mastering – Magnus Lindberg

Datum vydání:

22. 02. 2019

Vydavatel:

Through Love Records

Nahráno ve studiu:

Hidden Planet Studios, DE

Vydáno formou:

DIGITAL, CD, LP

Odkazy:

Žánrové zařazení:

INSTRUMENTAL POSTMETAL/POSTROCK/SLUDGE

Může vás zajímat také:

Okomentovat

* Odesláním komentáře souhlasíte se shromážděním a zálohováním Vašich dat spojených s pohybem na těchto stránkách. Více informací na stránce: GDPR a Ochrana osobních údajů, a dále v sekci Zásady cookies (EU).